Extra vergine olijfolieBij DeliMarche krijgen wij vaak de vraag wat het verschil is tussen bepaalde olijfolies. Waar een recept simpelweg vraagt om “olijfolie” zijn er in de supermarkt en online veel verschillende opties. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen extra vergine (extra vierge in het Frans) of een gewone olijfolie? Is er eigenlijk wel een verschil?

Simpel gesteld is olijfolie de olie die wordt gewonnen uit de vrucht van de olijfboom. Het proces waarin dit gebeurt is echter essentieel voor de smaak en kwaliteit van de olijfolie. Het type olijf is hierin minder belangrijk dan het productieproces. Vooral de hoeveelheid oliezuur en toegevoegde chemicaliën zorgen voor de smaak van de Italiaanse olijfolie.

Kleur

Extra vergine olijfolie is vaak iets donkerder van kleur dan gewone olijfolie. Kleur (van geel tot groen) is echter geen beslissende factor in de classificatie van een olijfolie. Kenners gebruiken zelfs een speciaal type donker glas om olijfolie te proeven, welke onduidelijk maakt welke kleur de olijfolie heeft.

Geraffineerd of ongeraffineerd

Een olijfolie is geraffineerd of ongeraffineerd.  Ongeraffineerde olijfolie is pure olijfolie zonder toevoegde stoffen. Bij geraffineerde olijfolie zijn er stoffen aan de olijfolie toegevoegd om gebreken te verhullen. Geraffineerde olijfolie heeft vaak een zwakkere olijfgeur, -smaak en kleur. Vaak wordt er een kleine hoeveelheid extra vergine olijfolie toegevoegd om deze variabelen te verbeteren. Geraffineerde olijfolie mist de antioxidanten, vitaminen en mineralen die ongeraffineerde olijfolies wel bevatten.

Extra vergine

Extra vergine olijfolie is de beste olijfolie die u als consument kunt kopen omdat deze ongeraffineerd is. Deze olijfolie bevat wel de krachtige olijfsmaak en bouwstoffen. Extra vergine olijfolie bevat geen toegevoegde chemicaliën. De hoeveelheid oliezuur is relatief lager dan bij geraffineerde olijfolies. Olijfolie wordt geclassificeerd door deze relatieve zuurgraad, welke weergeeft in hoeverre vet is afgebroken in vetzuren. Bij extra vergine olijfolies ligt de hoeveelheid oliezuur onder de 0,8%. Dit wordt weergegeven in een onmiskenbare smaak en geur.

Vergine

Bij vergine olijfolie zijn de productiestandaarden iets minder streng. Er zijn aan deze olijfolie geen chemicaliën toegevoegd en de olie is niet geraffineerd. De hoeveelheid vetzuur ligt echter hoger in dit soort olijfolies waardoor de smaak minder intens is. Dit soort olijfolie is vrij zeldzaam, meestal heeft u de keuze tussen een extra vergine olijfolie en een gewone olijfolie.

Gewone olijfolie

Een gewone olijfolie is een “normale” olijfolie en bestaat uit een mix tussen geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie. De zuurgraad ligt bij dit soort olijfolies tussen de 3 en 4 procent. Waar de temperatuur gelijk blijft tijdens het productieproces van extra vergine olijfolie, wordt bij een gewone olijfolie hitte gebruikt om de olie uit de olijfvrucht te onttrekken. Hierdoor is de smaak van gewone olijfolie neutraler en minder krachtig en dus van lagere kwaliteit.

Bij DeliMarche bieden wij alleen extra vergine olijfolie aan. Waar gewone olijfolie vooral gebruikt worden om mee te bakken, kunt u extra vergine olijfolie op tafel zetten om er uw eten, zoals brood, salade, vis en vlees mee op smaak te brengen. Zoals Giorgio Tonto van onze producent Colle Nobile zegt: “Mijn droom is dat je olijfolie bij een gerecht gaat kiezen, net zoals je wijn selecteert”.

Deel deze pagina