Giorgio Tonti

Giorgio Tonti, olijfteler Colle Nobile

De Filosofie

Giorgio heeft gekozen voor de teelt van uitsluitend locale variëteiten die aan het verdwijnen waren. Hij produceert vijf verschillende variëteiten. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken.
Ieder jaar vindt Giorgio het een heerlijk gevoel om deze karakteristieken opnieuw te ontdekken en te proeven. Dit is zijn kleine bijdrage aan het behoud van het historisch en cultureel erfgoed van biodiversiteit. Hij vindt dat wij het ons niet kunnen permitteren om dit te verliezen.
Giorgio is trots op zijn werk. Hij bewerkt het land volgens de principes van duurzame en biologische landbouw. Hij is het niet eens met landbouw die gericht is op productiviteit zonder respect te hebben voor de natuur en haar hulpbronnen. Kwaliteit is voor hem belangrijker dan kwantiteit.
Giorgio’s olijfolie is daardoor een kwalitatief zeer hoogwaardig product en heeft unieke organoleptische eigenschappen. De olijfolie is het resultaat van landbouw die in balans is met de natuur.
Giorgio heeft een duidelijke missie. Zijn droom is dat je olijfolie bij een gerecht gaat kiezen, net zoals je wijn selecteert. Een goed restaurant zou naast een wijnkaart ook een olijfoliekaart moeten hebben. Ook ziet hij nieuwe interessante toepassingen voor olijfolie: over ijs of in chocolade.
Giorgio is er in samenwerking met maître chocolatier Paolo Mencaralli in geslaagd om drie verschillende bonbons te creëren met een perfecte balans tussen chocolade en olijfolie. Voor de bonbons is de olijfolie van de autochtone olijfsoorten Raggia, Mignola en Rosciola gebruikt. Deze bonbons eet je op een rustig moment, waarbij je je even terugtrekt uit de dagelijkse sleur en geniet van de harmonie van aroma, smaak en geur.

Giorgio heeft een duidelijke missie. Zijn droom is dat je olijfolie bij een gerecht gaat kiezen, net zoals je wijn selecteert.

De familie Tonti

Het bedrijf

Het bedrijf bevindt zich in San Marcello, in het hart van de Marchegiaanse heuvels, een ideale omgeving voor het verbouwen van olijven. Hier woont de familie Tonti, die altijd al olijfolie heeft geproduceerd, maar alleen voor eigen gebruik. In 2001 hebben Giorgio en zijn vader Aldo besloten om de olijfolie te bottelen en op de markt te brengen: zo begint het verhaal van Colle Nobile. De olie wordt gemaakt van de olijven van twee eigen boomgaarden bij San Marcello en Jesi. Op het bedrijf zelf wordt de olijfolie opgeslagen en gebotteld. Hier worden ook proeverijen en evenementen met betrekking tot het thema olijfolie georganiseerd, waarbij Giorgio uitleg geeft en je kennis laat maken met de waarde van zijn product.

Sinds 2004 werkt het bedrijf samen met de landbouwfaculteit van de Polytechnische Universiteit van Le Marche in Ancona. Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat, uniek voor Italië, drie autochtone olijfvariëteiten van de heuvels van de Esino opnieuw tot bloei zijn gekomen: Mignola, Raggia en Rosciola.

Het oogsten van de olijven gebeurt met de hand en met mechanische harken, iedere olijfsoort in de beste oogstperiode. De olijven worden op de dag van de oogst in open kratten naar de molen gebracht en geperst. Het filteren gebeurt in het eigen bedrijf, waarbij gebruik wordt gemaakt van een natuurlijke en verfijnde methode om elke vorm van stress voor de olie te voorkomen: de olie wordt druppel voor druppel gefilterd door een katoenen doek.

We hebben er vanaf start voor gekozen om olijfolie van één soort olijf (monovarietale/monocultivar) te produceren. Deze keuze hebben we gemaakt om van iedere olijfsoort de unieke eigenschappen te accentueren.
Colle Nobile olijf

Colle Nobile

De producten